Hosted Desktop vs Microsoft 365

Gebruikt uw organisatie een Hosted Desktop service om online in te loggen op uw werkomgeving? U bent niet de enige. Deze dienst is een veilige en gebruiksvriendelijke oplossing om te kunnen werken in de cloud. De ontwikkelingen in de IT gaan echter zo snel, dat de komende jaren Hosted Desktop services steeds meer plaats zullen maken voor nieuwe manieren van werken. Zo heeft Microsoft de afgelopen 10 jaar vol ingezet op de ontwikkeling van Microsoft 365 (ook bekend als Office 365), om onder andere Hosted Desktop-diensten te kunnen vervangen. Lees meer over de vergelijking van Hosted Desktop vs Microsoft 365 in dit artikel.

 

Wat is Microsoft 365?

Microsoft 365 is een abonnementsdienst waarmee gebruikers altijd de nieuwste Office applicaties en aanvullende tools kunnen gebruiken, zowel online als offline. Bestanden kunt u opslaan en beheren in de cloud. Het is mogelijk om Microsoft 365 te integreren met eigen software; zowel clouddiensten, als software die nog lokaal wordt gehost. De uitgebreidere abonnementen bieden een grote set beveiligingsmogelijkheden, waaronder het op afstand beheren van de apparaten van medewerkers. De Microsoft 365-diensten kunnen helemaal op maat worden ingericht, waardoor iedere organisatie met het gebruik ervan kan voldoen aan de gewenste en vereiste beveiligingsstandaarden.

 

Hosted Desktop versus Microsoft 365

Het grote verschil tussen Hosted Desktops en Microsoft 365 is dat u met Hosted Desktop niet werkt op uw eigen computer, maar dat u met uw computer verbinding maakt met een remote desktop. Dat wil zeggen dat u inlogt op een digitale werkomgeving die wordt gehost in een datacentrum. Het enige dat u installeert op uw computer is de verbindingstool, die in Windows 10 al aanwezig is (verbinding met extern bureaublad, rdp-koppeling).

Bij Microsoft 365 werkt u hoofdzakelijk op uw eigen computer, met een abonnement op de 365-apps en -tools. Met dit abonnement bent u verzekerd van automatisch geïnstalleerde updates en de mogelijkheid om apps ook online te kunnen gebruiken via uw browser. Bestandsopslag is zowel mogelijk in de cloud als op uw eigen computer. Om met uw organisatie aan vergelijkbare beveiligingsstandaarden te kunnen voldoen als met een Hosted Desktop, is het mogelijk om computers, tablets en telefoons op afstand te laten beheren en extra te beveiligen. De uitgebreidere abonnementen bieden bovendien een grote set compliancy tools.

In de basis zijn een Hosted Desktop en Microsoft 365 dus geheel verschillende manieren van werken, maar met beiden kan hetzelfde doel worden bereikt: de digitale werkomgeving van uw organisatie centraal laten beheren en beveiligen, zodat uw medewerkers zorgeloos hun werk kunnen doen.

 

Benodigde hardware

Om met een Hosted Desktop te kunnen werken, heeft u slechts twee dingen nodig: een internetverbinding en een device met daarop een rdp-koppeling om verbinding te kunnen maken met het externe bureaublad. Dat betekent dat u ook met simpele devices met weinig geheugen prima kunt werken.

Met Microsoft 365 bent u meer afhankelijk van de gebruikte devices. Hoeveel geheugen hebben ze, hoe snel zijn ze, hoe worden ze beveiligd? Om goed te kunnen werken hebben computers minimaal 256 GB SSD opslag nodig, 8 GB RAM en Windows 10 (of de meest recente MacOS).

 

Online / offline

Met Microsoft 365 is het mogelijk om zowel online als offline te werken, omdat apps op uw computer kunnen worden geïnstalleerd. Op het moment dat de computer weer online gaat, kunnen gewijzigde bestanden automatisch worden gesynchroniseerd met de cloud. Met Hosted Desktop kunt u niet offline werken.

 

Beschikbaarheid en storingen

Om te kunnen werken met een Hosted Desktop is minimaal een internetverbinding en een rdp-koppeling nodig. Doordat met Microsoft 365 offline kan worden gewerkt, is de dienst minder afhankelijk van beschikbaar internet. Wie online met Microsoft 365 wil werken, kan dat overal ter wereld, vanaf elke device doen, mits het beveiligingsbeleid van uw organisatie dat toestaat. Daarvoor hoeft u niets te installeren. Het enige wat u nodig heeft is een recente browser.

Hoewel offline werken mogelijk is, zijn sommige onderdelen van Microsoft 365 alleen online beschikbaar (bijvoorbeeld chatten via Teams), daarom is het goed om te weten dat Microsoft een uptime garandeert van 99,9%.

 

Video’s afspelen, online vergaderen en grafische applicaties

Hosted Desktops zijn afhankelijk van de rdp-koppeling. Die koppeling heeft een beperkte bandbreedte waardoor apps die veel dataverkeer vereisen “er niet doorheen passen”. Dat betekent met name dat het niet of nauwelijks mogelijk is om video’s af te spelen of om zwaardere grafische applicaties te gebruiken. Microsoft 365 kent deze afhankelijkheid niet.

 

Beschikbare applicaties

In een Hosted Desktop omgeving kan een beheerder extra applicaties toevoegen, zoals bedrijfsspecifieke software. Organisaties die met Microsoft 365 werken, hebben afhankelijk van de applicatie drie mogelijkheden: een bestaande cloudversie gebruiken, de applicatie installeren op de gewenste devices, of de applicatie laten hosten in Azure (de cloud van Microsoft) als de applicatie een centrale server nodig heeft.

Microsoft 365 biedt twee unieke applicaties: Teams en SharePoint. Teams maakt chatten, videovergaderen en samenwerken aan bestanden en projecten mogelijk. SharePoint online biedt naast bestandsopslag de optie om een intranet in te stellen voor uw organisatie.

 

Beveiliging & Compliancy

Bij Hosted Desktop ligt de beveiliging voornamelijk bij uw IT beheerder. Bij Microsoft 365 spelen de beveiligingsmaatregelen van Microsoft zelf een grotere rol. Toch is het mogelijk om met Microsoft 365 aan dezelfde en geavanceerdere beveiligingsstandaarden te voldoen als Hosted Desktop-diensten. Lees er meer over in ons whitepaper.

 

Snelheid

Het gebruik van Microsoft 365 is over het algemeen sneller, dan Hosted Desktop. Dat geldt vooral als u met de geïnstalleerde apps op uw computer werkt. De snelheid is dan wel afhankelijk van de snelheid van de computer zelf.

 

Kosten Hosted Desktop vs Microsoft 365

De kosten voor het gebruik van Hosted Desktop zijn weinig variabel. Microsoft 365 kent echter vele verschillende abonnementsvormen en aanvullende diensten. Dat betekent dat u met een abonnement op Microsoft 365 zowel goedkoper als duurder uit kunt zijn, geheel afhankelijk van uw wensen.

 

Advies op maat

Heeft u vragen over Hosted Desktop vs Microsoft 365 voor uw organisatie? Onze specialisten adviseren u vrijblijvend over de mogelijkheden. Wij zijn bereikbaar via 085 77 35 333, of mail sales@tinkconnect.com.

Gerelateerde artikelen

 • verschil tussen onedrive en sharepoint

  Wat is het verschil tussen OneDrive en SharePoint?

  Microsoft 365 - Office 365

  Sla persoonlijke bestanden op in OneDrive en gedeelde bestanden in SharePoint, we leggen u graag uit waarom

  Meer info

  Meer info
 • Voldoet Office 365 aan AVG standaarden?

  Microsoft 365 - Office 365 Privacy

  Als IT-beheerder krijgen wij vaak de vraag of Microsoft 365 AVG compliant is, ook wel bekend als privacywet of…

  Meer info

  Meer info
 • Welk Microsoft 365 pakket (voorheen Office 365) ?

  Microsoft 365 - Office 365 Werken in de cloud

  Werk zakelijk met Microsoft 365 met een passend pakket. Een keuze op basis van mogelijkheden, beveiliging en kosten.

  Meer info

  Meer info