verschil tussen onedrive en sharepoint

Wat is het verschil tussen OneDrive en SharePoint?

Bestanden opslaan in de cloud van Microsoft 365 (voorheen bekend als Office 365) kan op twee locaties: in OneDrive en in SharePoint. Wat zijn de verschillen? En heeft u beide locaties nodig? In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen.

 

Wat is OneDrive?

OneDrive is de persoonlijke map van medewerkers. Hier kunnen zij hun eigen documenten bewaren. Documenten waarvan zij zelf graag eigenaar willen zijn en zelf van willen kiezen óf zij die en met wie zij die willen delen. Door een document te delen, kan het document naar keuze alleen worden bekeken of ook worden bewerkt. Het blijft echter eigendom van de medewerker. Als de medewerker uit dienst gaat, is het mogelijk om de map te archiveren of te verwijderen.

 

Wat is SharePoint?

In SharePoint staan documenten en mappen die toebehoren aan een Team. Dat kan zowel een afdeling zijn, als een projectteam dat verdeeld is over verschillende afdelingen. Leden van het Team kunnen samen aan documenten werken.

SharePoint en Teams

De Teamindeling in SharePoint komt overeen met de groepen in de Microsoft Teams App. Zo kunnen leden van een team in de Teams App samenwerken aan groepsdocumenten, met elkaar chatten, videovergaderen, planningen bijhouden en meer.

SharePoint als intranet

De online versie van SharePoint biedt meer mogelijkheden dan enkel het beheren van documenten. In SharePoint kan ieder Team een eigen intranet-pagina maken, waar zowel toegang is tot documenten, als ook ruimte voor nieuwsberichten, agenda’s, planningen, handige links en nog veel meer.

 

Is het nodig om SharePoint te gebruiken als u met OneDrive ook documenten kunt delen?

Ja, dat raden we sterk aan. Met het gebruik van SharePoint is het team de eigenaar van documenten, onafhankelijk van de personen in dat team. De IT beheerder kan op afstand medewerkers toegang verlenen tot een Team, of die toegang juist intrekken. Documenten kunnen niet zomaar worden verwijderd of verplaatst. Op deze manier kan het beheer en de beveiliging van bedrijfsdata centraal worden geregeld.

 

Beheer en beveiliging van bedrijfsdata in Microsoft 365

Microsoft 365 biedt zeer uitgebreide mogelijkheden voor het toepassen van het beveiligingsbeleid van organisaties. Hoe uitgebreider het abonnement, hoe groter de mogelijkheden. Vanaf Business Premium is het mogelijk om apparaten op afstand te beheren en de Enterprise abonnementen bevatten compliancy beheer.

 

Microsoft 365 beheer door TinkConnect

Als werkplekbeheerder en Microsoft Silver Partner zijn wij expert op het gebied van cloud beheer en IT beveiliging. Wij verzorgen voor onze klanten de inrichting en het beheer van Microsoft 365 abonnementen. Wij verzorgen de migratie en implementatie, en de toepassing van het gewenste beveiligingsbeleid. Neem vrijblijvend contact op voor een offerte of advies op maat, via 085 77 35 333, of mail sales@tinkconnect.com.

Gerelateerde artikelen

 • Hosted Desktop vs Microsoft 365

  Microsoft 365 - Office 365 Werken in de cloud

  Gebruikt uw organisatie een Hosted Desktop service om online in te loggen op uw werkomgeving? U bent niet de…

  Meer info

  Meer info
 • Voldoet Office 365 aan AVG standaarden?

  Microsoft 365 - Office 365 Privacy

  Als IT-beheerder krijgen wij vaak de vraag of Microsoft 365 AVG compliant is, ook wel bekend als privacywet of…

  Meer info

  Meer info
 • Welk Microsoft 365 pakket (voorheen Office 365) ?

  Microsoft 365 - Office 365 Werken in de cloud

  Werk zakelijk met Microsoft 365 met een passend pakket. Een keuze op basis van mogelijkheden, beveiliging en kosten.

  Meer info

  Meer info