Voorkom phishing en ransomware met deze tips

Groot of klein, iedere organisatie krijgt vroeg of laat te maken met digitale inbraakpogingen. Hoewel alleen grote organisaties in het nieuws komen, zijn juist ook kleine organisaties een gewild doelwit. Voorkom phishing en ransomware, want een geslaagde aanval is duur. De kosten van de directe en de indirecte schade lopen al snel in de tienduizenden tot honderdduizenden euro’s.

Digitale veiligheid is even afhankelijk van technische maatregelen als van menselijk gedrag. Uw collega’s, baas, uzelf, iedereen is nodig bij het voorkomen van succesvolle aanvallen via phishing en ransomware. Hackers zijn IT-experts met grote psychologische kennis. Zij maken gebruik van mensen die ter goeder trouw handelen, haast hebben, of onzeker zijn. Uw organisatie kan niet zonder uw oplettendheid.

 

Wees sceptisch en oplettend

Ook u bent een doelwit, iedere dag. Er zijn de bekende mails waarin een onbekend persoon een groot geldbedrag aan u wil geven, vaak geschreven in gebrekkig Nederlands. Die negeert u al. Een gezonde dosis scepsis is nodig om uzelf ook te beschermen tegen vernuftiger aanvallen. Wees altijd alert, in het bijzonder als u een verzoek krijgt van iemand die zich uitgeeft voor een zakenpartner, leidinggevende of familielid. Hou uw accounts in de gaten. Als er iets ongewoons gebeurt, kan het betekenen dat u gehackt bent.

 

Voorkom phishing – identiteitscontrole

Pogingen om gevoelige informatie te verkrijgen via psychologische manipulatie komen veel voor. Het is altijd ok om te weigeren als iemand belt of mailt met een verzoek voor informatie. Voorkom phishing door eerst via een ander medium de identiteit van degene die het verzoek doet te controleren. Neem daarvoor zelf contact op, liefst face-to-face of per telefoon. Zeker voor gezagsgetrouwe mensen kan dit lastig zijn, laat u daardoor niet weerhouden.

Wij krijgen ook meldingen dat mensen zich voordoen als leidinggevende, of een familielid en per e-mail, sms of WhatsApp een (emotioneel) verzoek doen om snel geld over te maken. Het account van diegene kan gehackt zijn. Controleer dus altijd de betrouwbaarheid van het verzoek.

 

Phishing mail herkennen

  1. Check de afzender, vaak wordt een mailadres gebruikt dat betrouwbaar lijkt, maar waar onopvallend een letter in is gewijzigd.
  2. Vraagt de mailer om snel iets te doen? Dat is een tactiek om u onder druk te zetten om iets te doen waar u normaal gesproken voorzichtig mee zou zijn.
  3. De spelling klopt, maar de mail is toch lastig leesbaar. Dat kan komen doordat vertaalmachines beter zijn in spelling dan in grammatica.
  4. Ontvangt u een bijlage? Bedenk dan eerst of u van de verzender wel een bijlage verwachtte. Malware zit vaak verstopt in bijlages.
  5. Links of buttons: deze kunnen naar een besmette website leiden. Klik er alleen op als u een mail met link verwachtte en controleer de link vooraf door er met uw muis boven te gaan hangen. Linksonder in het venster verschijnt het adres waar de link naartoe gaat. Aan het eerste gedeelte van het adres kunt u zien naar welke website u wordt gestuurd.

 

Werk veilig online

E-mailen, vertrouwelijke documenten bewerken, bankieren, winkelen en overheidszaken regelen. Dagelijks deel u online gevoelige informatie. Voorkom dat hackers toegang krijgen tot deze informatie, bijvoorbeeld door slim met wachtwoorden om te gaan. Beveilig uzelf online met deze tips.

 

Beveilig uw apparaten

Hackers vinden vaak een weg naar binnen via een zwakke plek op uw apparaat. Zijn de laatste updates van al uw applicaties al geïnstalleerd? Is uw besturingssysteem up-to-date? Verbindt u weleens een USB-stick of telefoon aan uw computer? Beveilig uw apparaten met deze tips.

 

Beveilig uzelf onderweg en op openbare plekken

Werkt u buiten het beveiligde kantoornetwerk? Wees dan extra voorzichtig. Beveilig uzelf onderweg en op openbare plekken met deze tips.

 

Technische beveiligingsmaatregelen

Voorkom malware en phishing met it-beveiliging door TinkConnect. Neem contact met ons op voor advies op maat.

 

Gerelateerde artikelen

  • Voldoet Office 365 aan AVG standaarden?

    Microsoft 365 - Office 365 Privacy

    Als IT-beheerder krijgen wij vaak de vraag of Microsoft 365 AVG compliant is, ook wel bekend als privacywet of…

    Meer info

    Meer info
  • Tips: Werk veilig online

    IT beheer IT beveiliging Privacy

    Digitale beveiliging is mensenwerk. Met deze tips werkt u veilig online, op kantoor, onderweg en thuis

    Meer info

    Meer info
  • Tips: Beveilig computer, tablet en telefoon

    IT beveiliging Privacy

    Digitale veiligheid is mensenwerk. Met deze tips blijven uw computer, tablet en telefoon veilig, op kantoor, thuis en onderweg.

    Meer info

    Meer info