Voorkom phishing en ransomware met deze tips

Groot of klein, iedere organisatie krijgt vroeg of laat te maken met digitale inbraakpogingen. Hoewel alleen grote organisaties in het nieuws komen, zijn juist ook kleine organisaties een gewild doelwit. Voorkom phishing en ransomware, want een geslaagde aanval is duur. De kosten van de directe en de indirecte schade lopen al snel in de tienduizenden tot honderdduizenden euro’s.

Digitale veiligheid is even afhankelijk van technische maatregelen als van menselijk gedrag. Je collega’s, je baas, jijzelf, iedereen is nodig bij het voorkomen van succesvolle aanvallen via phishing en ransomware. Hackers zijn IT-experts met grote psychologische kennis. Zij maken gebruik van mensen die ter goeder trouw handelen, haast hebben, of onzeker zijn. Je organisatie kan niet zonder jouw oplettendheid.

 

Wees sceptisch en oplettend

Ook jij bent een doelwit, iedere dag. Er zijn de bekende mails waarin een onbekend persoon een groot geldbedrag aan je wil geven, vaak geschreven in gebrekkig Nederlands. Die negeer je al. Een gezonde dosis scepsis is nodig om jezelf ook te beschermen tegen vernuftiger aanvallen. Wees altijd alert, in het bijzonder als je een verzoek krijgt van iemand die zich uitgeeft voor een zakenpartner, leidinggevende of familielid. Hou je accounts in de gaten. Als er iets ongewoons gebeurt, kan het betekenen dat je gehackt bent.

 

Voorkom phishing – identiteitscontrole

Pogingen om gevoelige informatie te verkrijgen via psychologische manipulatie komen veel voor. Het is altijd ok om te weigeren als iemand belt of mailt met een verzoek voor informatie. Controleer eerst via een ander medium de identiteit van degene die het verzoek doet. Neem daarvoor zelf contact op, liefst face-to-face of per telefoon. Zeker voor gezagsgetrouwe mensen kan dit lastig zijn, laat je daardoor niet weerhouden.

Wij krijgen ook meldingen dat mensen zich voordoen als leidinggevende, of een familielid en per e-mail, sms of WhatsApp een (emotioneel) verzoek doen om snel geld over te maken. Het account van diegene kan gehackt zijn. Controleer dus altijd de betrouwbaarheid van het verzoek.

 

Werk veilig online

E-mailen, vertrouwelijke documenten bewerken, bankieren, winkelen en overheidszaken regelen. Dagelijks deel je online gevoelige informatie. Voorkom dat hackers toegang krijgen tot deze informatie, bijvoorbeeld door slim met wachtwoorden om te gaan. Beveilig jezelf online met deze tips.

 

Beveilig je apparaten

Hackers vinden vaak een weg naar binnen via een zwakke plek op je apparaat. Zijn de laatste updates van al je applicaties al geïnstalleerd? Is je besturingssysteem up-to-date? Verbind je weleens een USB-stick of telefoon aan je computer? Beveilig je apparaten met deze tips.

 

Beveilig jezelf onderweg en op openbare plekken

Werk je buiten het beveiligde kantoornetwerk? Wees dan extra voorzichtig. Beveilig jezelf onderweg en op openbare plekken met deze tips.

 

Technische beveiligingsmaatregelen

Voorkom malware en phishing met it-beveiliging door TinkConnect. Neem contact met ons op voor advies op maat.

 

Gerelateerde artikelen

 • Tips: Werk veilig online

  IT beheer IT beveiliging Privacy

  Digitale beveiliging is mensenwerk. Met deze tips werk je veilig online, op kantoor, onderweg en thuis

  Meer info

  Meer info
 • Tips: Beveilig computer, tablet en telefoon

  IT beveiliging Privacy

  Digitale veiligheid is mensenwerk. Met deze tips blijven je computer, tablet en telefoon veilig, op kantoor, thuis en onderweg.

  Meer info

  Meer info
 • Slim en veilig wachtwoorden beheren

  IT beheer IT beveiliging Werken in de cloud

  Wachtwoorden beheren? Werk veilig én maak het de mensen in je organisatie makkelijk met een persoonlijke digitale kluis voor alle wachtwoorden.

  Meer info

  Meer info